Produkt niedostępny w tej liczbie
Dostępna ilość:
Stewia – naturalny słodzik
Stevia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami, korzystne działanie m.in. w przypadku nadciśnienia i cukrzycy. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Stevia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty. Według brazylijskiej medycyny tradycyjnej, wspomagała serce, leczyła zgagę, nadciśnienie, nadwagę, zakażenia. Współczesne badania potwierdziły, że stewia faktycznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością.
Stewia (Stevia rebaudiana) należy do rodziny astrowatych. Występuje w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Dorasta zwykle do 80 cm wysokości, a jej liście osiągają długość 3-5 cm. Środowisko słoneczne sprzyja rozwojowi rośliny. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na ciepło.
Składniki: 100 % stewia (Stevia rebaudiana) liście pocięte.
waga: 500g
Słodycz w liściach
Odmian stewii jest ok. 150 i tylko jedna posiada drogocenne dla podniebienia i dobroczynne dla zdrowia słodkie liście. Jest to Stevia Rebaudiana bertoni, która jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stewia jest bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Słodko i zdrowo
Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stevii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Słodzenie za pomocą stevii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stevia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stevia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
Zalety stosowania stevii
Producent/Dystrybutor:
Nat Sp. z o .o.
Wrocławska 33D, Długołęka
55 095 Mirków
Stolica Polski
Twoja ocena
Wybierz kategorie
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera