KOSZYK JEST PUSTY PRZEJDŹ DO KOSZYKA

888-090-200

sklep@gander24.pl
100% OLEJEK MANUKA - Olejek Pierwszej Pomocy

wrz

15

manuka oil 100%

100% OLEJEK MANUKA - Olejek Pierwszej Pomocy

 

CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI MANUKA OIL

Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów, które bardzo często są przez nas lekceważone. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosły by nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.

Występujące wyłącznie w Nowej Zelandii drzewo Manuka od wieków było szeroko wykorzystywane przez rdzennych osadników. To właśnie Maorysi odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla Nas rośliny. Jednym z produktów otrzymywanych z tego drzewa jest Olejek Manuka, który śmiało można nazwać produktem Pierwszej Pomocy.

Czysty olejek z drzewa Manuka jest wyjątkowo silnym antyseptykiem jego działanie szacuje się na pięciokrotnie silniejsze niż penicylina, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Jest idealnym zabezpieczeniem dla osób cierpiących na cukrzycę u których występuje problem gojenia się ran, gdyż nawet jedna aplikacja olejku na ranę gwałtownie przyspiesza proces jej gojenia się.

Olejek ten ma zastosowanie między innymi przy:

-grzybicy skóry i paznokci,

-odleżynach,

-chorobach skóry, stanach zapalnych skóry,

-opryszczce,

- wrzodach,

-trudno gojących się ranach,

-stopie cukrzycowej,

-łuszczycy,

-skaleczeniach, poparzeniach, oparzeniach,

-zapaleniu zewnętrznych organów płciowych,

-łojotoku,

-infekcjach dróg oddechowych,

-bólach reumatycznych,

-sforsowanych mięśniach, bólach kości, mięśni i stawów,

-napięciach nerwowych, zaburzeniach funkcji systemu nerwowego,

-zapobieganiu infekcjom i ukąszeniom owadów.

Przedstawione działanie posiada wyłącznie 100% olejek Manuka produkowany w Nowej Zelandii. Wszelkiego rodzaju olejki które zawierają dodatkowe substancje nie posiadają tak bogatych właściwości. Warto o tym pamiętać i szukać wyłącznie oryginalnych produktów, w końcu chodzi o bezpieczeństwo nasze i naszych dzieci.

Nowa Zelandia słynie z wykorzystywania nieprzetworzonych, naturalnych substancji o terapeutycznych właściwościach zarówno w lecznictwie jak i w kosmetyce. Olejek Manuka stosowany jest często jako główny składnik produktów do pielęgnacji skóry problematycznej. Manuka Oil jest także głównym składnikiem szamponów przeciw łupieżowych gdyż znakomicie usuwa ze skóry głowy bakterie i grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i innych chorób skóry. Z powodzeniem stosowany jest także w mydłach antybakteryjnych, które nie zmieniają pH skóry i są polecane jako alternatywa dla płynów do higieny intymnej.

Natura skrywa niemalże nieograniczoną ilość „naturalnych lekarstw” na prawie każdą przypadłość, warto więc zatrzymać się na moment w tym pędzie technologicznym i sięgnąć po naturalne preparaty stosowane z powodzeniem przez naszych przodków i zwrócić się ku naturze, z której wszyscy się wywodzimy.

Autor

/A.O. LOG Sp.J./

Drzewo Manuka (Leptospermum scoparium) pochodzi z Nowej Zelandii gdzie występuje jako krzew lub drzewo i posiada wiele gatunków.

Olej ten otrzymywany jest z liści Leptospermum scoparium. Europejczycy dowiedzieli się o drzewie Manuka i jego leczniczych właściwościach od kapitana Cooka – odkrywcy wschodniego brzegu Australii - w 1770 roku. Maorysi używali oleju zwanego Manuka Oil na wiele schorzeń. Przeprowadzone w latach osiemdziesiątych XX wieku badania fizykochemiczne wykazały w oleju z drzewa Manuka obecność monoterpenów, seskwiterpenów, monoterpenoli i flawonoidów.

Preparaty zawierające olej z drzewa Manuka mają silne potwierdzone naukowo działanie przeciwgrzybicze, antyseptyczne, łagodzą infekcje skóry wywołane grzybami i zapobiegają im. Ich działanie jest 12 razy mocniejsze od kwasu karbolowego. W dermatologii są stosowane jako środek przeciwzapalny, ułatwiający gojenie się ran i blizn, używany przy leczeniu trądziku, oparzeń również słonecznych, opryszczki, wysypek, kurzajek, grzybic (w tym paznokci).

W chwili obecnej firma Parrs oferuje serię kosmetyków Manuka Oil. Są to produkty najwyższej jakości zajmujące najwyższe miejsca w walce z bakteriami. Są naturalne, stworzone w celu łagodzenia i zmiękczania skóry.

 

100% Olejek Manuka firmy PARRS products pozyskiwany jest z krzewów Manuka (Leptospermum scoparium) występujących w rejonie East Cape, dzięki czemu charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antybakteryjną, przeciwzapalną i przeciwgrzybiczą. Jest idealnym zabezpieczeniem dla osób, u których występują trudno gojące się rany.

 

Przedstawione działanie posiada wyłącznie 100% olejek Manuka produkowany w Nowej Zelandii. Wszelkiego rodzaju olejki które zawierają dodatkowe substancje nie posiadają tak bogatych właściwości. Warto o tym pamiętać i szukać wyłącznie oryginalnych produktów, w końcu chodzi o bezpieczeństwo nasze i naszych dzieci. Nowa Zelandia słynie z wykorzystywania nieprzetworzonych, naturalnych substancji o terapeutycznych właściwościach zarówno w lecznictwie jak i w kosmetyce. Olejek Manuka stosowany jest często jako główny składnik produktów do pielęgnacji skóry problematycznej. Manuka Oil jest także głównym składnikiem szamponów przeciw łupieżowych gdyż znakomicie usuwa ze skóry głowy bakterie i grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu i innych chorób skóry. Z powodzeniem stosowany jest także w mydłach antybakteryjnych, które nie zmieniają pH skóry i są polecane jako alternatywa dla płynów do higieny intymnej.

 

Kilka słów o Olejku Manuka

Krzew Manuka należy do rodziny Myrtaceae, rodziny roślin których liście bogate są w olejki eteryczne, do rodziny Myrtaceae należy także eukaliptus. Olejek Manuka pozyskiwany jest z liści krzewu Manuka w procesie destylacji.

 

Jak wygląda krzew Manuka?

Manuka jest najliczniejszym krzewem Nowej Zelandii. Klimat Nowej Zelandii sprzyja bardzo szybkiemu wzrostowi krzewów Manuka, które mają stożkowy kształt i osiągają ok. 4m wysokości. W zależności od regionu Nowej Zelandii, krzewy Manuki różnią się między sobą kształtem liści, rozmiarami i kolorem kwiatów oraz przybierają różne formy: od płożącej się po ziemi rośliny do form drzewiastych.

 

Manuka jest krzewem lub drzewem o wysokości 2-4 m, ale w lasach może osiągać nawet do 8 m wysokości i wtedy przybiera postać długiej i chudej rośliny. Manuka występuje na obszarze całej Nowej Zelandii, począwszy od terenów nizinnych po tereny subalpejskie, przybierając różne formy.

 

Manuka jest małą liściastą rośliną, której liście mają zazwyczaj długość 4-12 mm i szerokość 1-4 mm, a ich kształt jest oszczepowaty lub owalny. Manuka kwitnie od września do lutego, przy czym poziom szczytowy kwitnienia osiąga w okresie od listopada do stycznia. Kwiaty są zwykle białe, rosnące pojedynczo, o średnicy 8-12 mm, nasiona manuki znajdują się w zdrewniałej torebce nasiennej, a kora manuki ma brązowy kolor i jest pokryta długimi smugami.

 

W jaki sposób pozyskuje się olejek?

Olejek znajduje się w pęcherzykach znajdujących się na liściach Manuki, które wyglądają jak półprzezroczyste punkty. Olejek jest pozyskiwany z liści poprzez ich podgrzanie, a następnie odparowuje się olejek, który następnie zostanie wyizolowany.

 

Zielone liście i małe gałązki, których średnica jest mniejsza niż 10mm są wycinane z krzaków Manuki i pozostawiane aby wyschnęły przed rozpoczęciem procesu destylacji. Wyschnięty materiał ma niższy poziom wilgotności, dzięki czemu proces destylacji jest dużo bardziej wydajny. Zebrany materiał jest cięty na krótkie kawałki (mniejsze niż 100 mm długości), mieszanina liści i gałązek jest następnie równomiernie umieszczana w uszczelnionym pojemniku destylacyjnym. Uszczelnienie pojemnika gwarantuje, że para przesączy równomiernie cały materiał.

 

Proces destylacji trwa od 2- 6 godzin, przy czym czas trwania procesu destylacji zależy od materiału, im więcej twardych składników takich jak gałązki tym proces destylacji jest dłuższy.

 

W pojemniku destylacyjnym dochodzi do wyparowywania olejku z mieszaniny liści i gałązek, który łączy się z parą wodną. Mikstura parowa jest następnie ochładzana, i dzięki temu przechodzi ze stanu lotnego w stan ciekły ( wodę z olejkiem). Olejek, ze względu na mniejszą gęstość niż gęstość wody, wypływa na powierzchnię wody, co umożliwia jego zebranie w zbiorniku separacyjnym. Bardzo ważne jest aby kontrolować temperaturę wody znajdującej się w separatorze, zapewnia to wysoki poziom odzyskiwania olejku z mikstury woda-olejek. Temperatura na poziomie ok. 50˚C zapewnia dobrą separację olejku do wody.

 

Olejek Manuka – co decyduje o jego właściwościach leczniczych?

 

Obecnie olejek Manuka stosowany jest głównie jako środek odkażający do użytku zewnętrznego ze względu na silne właściwości antybakteryjne i odkażające. Szczególnie silne właściwości antybakteryjne posiada olejek wytwarzany z krzewu rosnącego w regionie East Cape. Maorysi, rdzenna ludność Nowej Zelandii, od wielu stuleci wykorzystywali lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej rośliny. Przykładowo wywar z liści manuka był spożywany na różnego rodzaju dolegliwości, a rozgniecionymi nasionami i liśćmi manuka opatrywano rany.

 

Skład chemiczny olejku zależy od kilku zmiennych. Pierwszą zmienną jest ekotyp zbieranego materiału, który jest uzależniony od okolicy w której rosną krzewy Manuki. Od ekotypu w rezultacie zależy zapach i aktywność biologiczna olejku.

 

W Nowej Zelandii wyszczególniono trzy główne chemotypy olejku Manuka w zależności od miejsca występowania krzewów Manuka:

1. Olejek pozyskiwany z krzewów rosnących na północy Nowej Zelandii charakteryzuje się wysoką zawartość pinenu,

2. Olejek pozyskiwany z krzewów rosnących w regionie East Cape i Marlborough Sounds, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością triketones,

3. Olejki zawierające kompozycję seskwiterpenów są pozyskiwane z krzewów rosnących na pozostałych obszarze Nowej Zelandii. Od proporcji triketones w olejku zależy jego aktywność przeciwbakteryjna.

 

Zawartość poszczególnych składników chemicznych w olejku Manuka w zależności od miejsca zbiorów:

Północ:

- Monoterpenes 40%

- Seskwiterpeny 42%

- Triketones 1%

East Cape

- Monoterpenes 3%

- Seskwiterpeny 54%

- Triketones 33%

Południe

- Monoterpenes 12%

- Seskwiterpeny 65%

- Triketones 2%

 

W przeprowadzonym badaniu 43 obszarów występowania krzewów Manuki na Wyspie Południowej zaobserwowano, że w zależności od miejsca występowania krzewów, pozyskiwany olejek różni się stosunkiem monoterpenów do seskwiterpenów.

 

Przeprowadzono także 12 miesięczne badanie bogatego w triketones olejku Manuka z regionu East Cape, które wykazało, że bez względu na porę roku ilość triketones w olejku jest na tym samym poziomie.

 

Uważa się, że najlepszy czas na zbiory przypada na okres od połowy wiosny do późnej jesieni, który pozwala ominąć zbiór nowo rosnących roślin, których wzrost rozpoczyna się późnym latem. Młode krzewy zostają oblamowane przez maszynę tnącą, pościnany materiał jest zbierany i zawożony do destylatorni. Oblamowane krzewy zostają pozostawione do ponownego wzrostu, kolejny zbiór materiału z tych krzewów możliwy jest po okresie 3-5 lat.

 

Aktywność biologiczna olejku Manuka

Olejek Manuka, w szczególności chemotyp olejku bogaty w triketones z regionu East Cape, ma właściwości:

- antybakteryjne - pomaga walczyć z:

• Staphylococcus aureus,

• Streptococcus faecalis,

• Streptococcus pyogenes,

• Bacillus subtilis,

• Propionibacterium acnes,

• Listeria monocytogenes,

• Klebsiella pneumoniae,

• Pseudomonas aeruginosa,

• Escherichia coli

• Pseudomonas aeruginosa

• Klebsiella pneumoniae

• Proteus vulgaris

• Vibrio furnissii

• Pseudomonas aeruginosa

• Pseudomonas fluorscens

- przeciwgrzybicze - pomaga walczyć z:

• Trichophyton mentagrophytes

• Trichophyton rubrum

• Microsporum canis

• Aspergillus Niger

• Candida albicans

- przeciwwirusowe,

- przeciwzapalne.

Przykładowe zastosowanie Olejku Manuka:

- Otarcia skóry,

- Zadrapania,

- Trudno gojące się rany,

- Skaleczenia,

- Ropień,

- Trądzik,

- Odleżyny,

- Czyraki,

- Oparzenia,

- Pryszcze,

- Opryszczka,

- Wysypka skórna,

- Popękany naskórek,

- Łupież,

- Zapalenie skóry,

- Egzema,

- Łuszczyca,

- Grzybica,

- Liszaj obrączkowy,

- Żylaki,

- Oparzenia słoneczne,

- Ugryzienia owadów,

- Nieżyt nosa,

- Zapalenie migdałków,

- Zapalenie ucha,

- Pęcherze,

- Ból gardła,

- Grzybica paznokci,

- Odciski,

- Stopa cukrzycowa.

Tekst źródłowy:

“Essential oil production from manuka & kanuka” Crop & Ford Research [BROAD sheet] Number 116 July 2000

Opracowanie:

Agata Orłowska - LOG Sp. J.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl