Produkt niedostępny w tej liczbie
Dostępna ilość:
Pole wymagane
NatVita Stewia pastylki 60mg / 1000 pastylek (60g)
Stewia tabletki to naturalny słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych. Jest bezkaloryczny, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię i nie chcą rezygnować ze słodkiej kawy, herbaty lub innych napojów.
Stewia – naturalny słodzik
Stevia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami, korzystne działanie m.in. w przypadku nadciśnienia i cukrzycy. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Stevia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty. Według brazylijskiej medycyny tradycyjnej, wspomagała serce, leczyła zgagę, nadciśnienie, nadwagę, zakażenia. Współczesne badania potwierdziły, że stewia faktycznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy zębów i pomaga w walce z otyłością.
Tabela wartości odżywczej
Średnia wartość odżywcza: w 100 g produktu:Wartość energetyczna: 0 gTłuszcz: 0 gWęglowodany: 0,024 gBiałko: 0 gDopuszczalna dzienna dawka dla dzieci i dorosłych 4mg/kg masy ciała
Słodycz w liściach
Odmian stewii jest ok. 150 i tylko jedna posiada drogocenne dla podniebienia i dobroczynne dla zdrowia słodkie liście. Jest to Stevia Rebaudiana bertoni, która jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stewia jest bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Słodko i zdrowo
Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stevii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Słodzenie za pomocą stevii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stevia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stevia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
Zalety stosowania stevii
Stevia to roślina łatwa w użyciu. Wystarczy pokruszyć wysuszone listki. Jednak wygodniejszy w użyciu jest słodzik w płynie lub w formie tabletek.Skład stewii w pastylkach:
substancje słodzące: glikozydy stewiolowe, izomalt; regulator kwasowości: wodorowęglan sodu, kwas winowy; substancja przeciwzbrylająca: stearynian magnezu.
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Producent/Dystrybutor:
Nat Sp. z o .o.
Wrocławska 33D, Długołęka
55 095 Mirków
Menu